Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En het scheelt je ook nog eens geld.

 

Hieronder vindt je 20 tips om energie te besparen!

Extra geld verdienen is natuurlijk heel fijn, maar soms kost het minder moeite om wat extra geld te besparen! Er zijn meerdere manieren om wat extra geld over te houden, maar één van de makkelijkste is toch wel energie besparen. Daarnaast is het nog goed voor het klimaat ook!

 

1. Let bij het kopen van een (nieuwe) wasmachine goed op het energieverbruik.                                    

Bij wasmachines zit er een enorm verschil in de mate van energieverbruik. Je kunt dit verbruik vergelijken aan de hand van het energielabel die verplicht bij de wasmachine zit. Zo kan een wasmachine die als aanschafprijs duurder is, uiteindelijk toch goedkoper zijn doordat je veel bespaart op energiekosten.    

 

2. Gebruik de droger zo min mogelijk. Hang je was te drogen op als dit mogelijk is.

Drogers verbruiken veel energie. Door alleen al een kwart van de spullen die je normaal in de droger zou doen doet op te hangen, bespaar je al snel zo’n 150 kWh (ongeveer 30 euro) per jaar.

 

3. Controleer of de koelkast goed sluit. Vervang eventueel de rubbers die voor een goede afsluiting moeten zorgen.

Versleten rubbers aan de binnenkant van een koelkastdeur kunnen ervoor zorgen dat er smalle kieren ontstaan. Door deze kiertjes warmt de koelkast op waardoor hij meer energie moet verbruiken om de koelkast op de juiste temperatuur te behouden.

 

4. Laat producten in de koelkast ontdooien.

Wil je iets laten ontdooien? Haal het dan eerder uit de vriezer en leg het in de koelkast. Het product ontdooit dan langzamer, maar het helpt de koelkast wel bij het koelen, waardoor er minder energie wordt verbruikt.

 

5. Ontdooi een vriezer zodra er een ijslaagje is ontstaan.

In vriezers ontstaat vaak een laagje ijs aan de wanden. Hierdoor stijgt het energieverbruik van een vriezer flink op. Een ijslaagje van een paar millimeter zorgt al voor veel extra energieverbruik. Door de vriezer vaak genoeg te ontdooien zal het energieverbruik van de vriezer dalen.

 

6. Gebruik bij het koken niet meer water dan nodig is.                                                                                       

Des te meer water je kookt, des te meer energie het verbruikt. Gebruik voor het koken van eten dus niet meer water dan nodig is. Wat niet veel mensen weten is dat een waterkoker één van de meest stroom-verbruikende apparaten in het huis is. Energie besparen door wat minder water te koken is dus een makkelijke manier om op jaarbasis veel te besparen.

 

7. Zet de afzuigkap tijdig uit.

Een afzuigkap zorgt er niet alleen voor dat de geurtjes weggaan, maar ook warmte. Laat de afzuigkap niet onnodig aanstaan, naast het energieverbruik van de afzuigkap zelf verliest je huis ook warmte.

 

8. Zet de oven na gebruik open om warmte te creëren in huis.

Gebruik je de oven op een dag dat je ook het huis wilt verwarmen. Zet de oven dan na afloop open, zodat de warmte uit de oven het huis in stroomt. Zo hoeft de verwarming iets minder energie te verbruiken.

 

9.  Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag. 

Wanneer je onder een warme deken ligt, is het eigenlijk niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet daarom de verwarming ‘s nachts uit of op een lage temperatuur. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.

 

10.  Zet de verwarming laag als je niet thuis bent.                                                                                                   

Als je niet thuis bent is het zonde van de energie wanneer je verwarming nog hoog staat. Zet dus voordat je weggaat je verwarming een stukje lager om energie te besparen.

 

11. Houd kamerdeuren niet (te lang) open. 

Als je de ruimtes in je huis goed verwarmt, houdt er dan rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.

 

12. Maak zoveel mogelijk gebruik van dubbel glas.

Enkel glas isoleert een huis erg slecht ten opzichte van dubbelglas. Hoewel dubbelglas een stuk duurder is dan enkel glas , is de besparing op je energiekosten erg groot.

 

13. Sluit de gordijnen.

Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangt.

 

14. Isoleer het dak.

Warme lucht stijgt. Een niet goed geïsoleerd dak zorgt voor veel warmteverlies. Wanneer je het dak goed isoleert zul je dus minder te hoeven stoken, omdat er veel minder warmte verloren gaat.

 

15. Gebruik rolluiken.

Door het gebruik van rolluiken kun je een huis veel beter isoleren. Warmteverlies door de ramen wordt hierdoor een stuk minder. Veel huizen worden verwarmd door gas, maar dit is natuurlijk ook een manier van energie besparen!

 

16. Gebruik tochtstrippen. 

Er gaat veel warmte verloren door kieren bij de ramen en deuren. Tochtstrippen kunnen die kieren opvullen waardoor er geen warmte meer verloren gaat. Door tochtstrippen te gebruiken kun je het energieverbruik flink beperken.

 

17. Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan. 

Veel elektrische apparaten hebben een stand-by stand. In deze stand vindt er nog wel sluipverbruik plaats. Zet het apparaat dus helemaal uit om het energieverbruik te verminderen.

 

18. Gebruik stekkerdozen waarmee je een groep apparaten in één keer helemaal uit kunt zetten.

Door het gebruik van stekkerdozen waarmee je een groep apparaten in één keer uit kunt zetten, wordt het een stuk gemakkelijker om sluipverbruik van apparaten te voorkomen. Met een druk op de knop kun je alle apparaten in één keer uitzetten.

 

19. Gebruik spaarlampen of ledlampen in plaats van gloeilampen, vooral voor verlichting die vaak lang aan staat.

Gloeilampen verdwijn langzaam maar zeker uit ons bestaan, maar het is de moeite waard om te controleren of er nog gloeilampen in je huis aanwezig zijn. Het verschil in energieverbruik tussen een gloeilamp en een spaarlamp of ledlamp is erg groot.

 

20. Plaats de boiler, geiser of ketel zo dicht mogelijk bij de plekken waar het meeste warme water wordt gebruikt.

Als je een (nieuwe) boiler, geiser of ketel in huis plaatst is het goed om te weten dat de afstand die het water aflegt naar het punt waar je het gebruikt ook van invloed is op je energieverbruik. Het water koelt af terwijl het zich door de leidingen verplaatst. Door de meeste logische plek te kiezen voor het plaatsen van de boiler, geiser of ketel kun je dus ook energie besparen.

 

Energie besparen is een makkelijke manier om geld over te houden aan het einde van de maand. Je kan natuurlijk ook nog besparen op telefonie en internet!